Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Innoveren Werken Nieuws leestijd 1 min

Zorgorganisaties publiceren voor het eerst kwaliteitsbeelden

Link gekopieerd naar klembord

Zorgorganisaties publiceren voor het eerst kwaliteitsbeelden keyvisual

ouder stel met arm om elkaar

Aanbieders van verpleeghuiszorg en wijkverpleging hebben dit jaar voor het eerst kwaliteitsbeelden gepubliceerd. Het kwaliteitsbeeld is de nieuwe manier waarop zorgorganisaties inzichtelijk maken hoe zij werken aan kwaliteit. Dit doen organisaties door informatie over bijvoorbeeld cliënttevredenheid en veiligheid te delen in het kader van het ‘Generiek kompas, samen werken aan kwaliteit van bestaan’, dat sinds 1 juli 2024 de kwaliteitskaders voor verpleeghuiszorg en wijkverpleging vervangt.

Zorgorganisaties stellen de kwaliteitsbeelden op, vaak samen met mensen met een zorgvraag, mantelzorgers, naasten en professionals. Ze geven inzicht in hoe organisaties werken aan het bevorderen van de kwaliteit van bestaan van de mens met een zorgvraag. In het kwaliteitsbeeld maken organisaties een combinatie tussen tellen én vertellen. Dit doen ze op een vormvrije manier, zodat er meer ruimte is voor de context naast informatie op basis van cijfers.   

Mooi resultaat

2025 is het eerste jaar dat de verpleeghuissector en wijkverpleging werken met een kwaliteitsbeeld, de gehandicaptenzorg is al eerder overgestapt. Een zeer groot deel van de aanbieders heeft de beelden al aangeleverd, in vergelijkbare getalen als onder de oude kwaliteitskaders. Voor aanbieders die nog niet aangeleverd hebben is door de Kompaspartijen de handreiking ‘Inzicht in Kwaliteit’ opgesteld om organisaties te ondersteunen bij het opstellen van het kwaliteitsbeeld. Ook bieden brancheorganisaties ondersteuning in de vorm van informatie en verschillende handvatten. 

Een eerste stap richting nieuwe verantwoording

Met het publiceren van kwaliteitsbeelden is een belangrijke stap gezet richting een nieuwe manier van verantwoording. Organisaties krijgen hiermee de ruimte om hun verhaal te vertellen, waarbij niet alleen cijfers een rol spelen, maar ook de context en ervaringen van mensen zelf. We zien hierdoor een brede variatie in hoe organisaties dit hebben ingevuld en een rijker en genuanceerder beeld van hoe aan kwaliteit wordt gewerkt, passend bij de ruimte die het Generiek kompas daarvoor biedt. De brede diversiteit is iets wat we toejuichen omdat daarmee echt per zorgorganisatie, samen met cliënten, bewoners en professionals, is onderzocht hoe invulling gegeven dient te worden aan kwaliteit van bestaan. Tegelijkertijd merken we dat het kritisch reflecteren op het eigen handelen nog in ontwikkeling is. Dat is begrijpelijk in dit eerste jaar. De beweging is ingezet en we zien mooie voorbeelden ontstaan. De landelijke Kompaspartijen hebben een onderzoeksbureau in de arm genomen om de kwaliteitsbeelden te analyseren. Dit doen ze om na te gaan hoe de praktijk invulling geeft aan de gewenste beweging zoals omschreven in het Generiek Kompas. De Kompaspartijen kijken uit naar deze analyse. De uitkomsten hiervan worden in de zomer van 2025 verwacht. 

Bekijk de Kwaliteitsbeelden op het Zorginstituut Nederland
Open data Verpleeghuiszorg | Zorginzicht 
Open data Wijkverpleging | Zorginzicht