
ActiZ kritisch op besluit Agema: wijkverpleging blijft in de kou staan
ActiZ kritisch op besluit Agema: wijkverpleging blijft in de kou staan keyvisual
ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties, is verbaasd dat de minister van VWS 165 miljoen euro uit het budget voor de wijkverpleging wil gebruiken om de bezuinigingen op de opleidingen van verpleegkundigen in het ziekenhuis te dekken. Zij laat hiermee de ouderenzorg en de wijkverpleging opnieuw in de kou staan.
Al jarenlang pleit ActiZ voor meer geld voor opleiden in de wijkverpleging. Het vorige kabinet erkende deze noodzaak en heeft de toezegging gedaan het opleiden in de wijkverpleging beter en structureel te zullen financieren in het Investeringsakkoord Opleiden Wijkverpleging van 2023. Dit kabinet heeft deze afspraak echter niet doorgezet. Sterker nog, er is een forse bezuiniging op de opleidingen buiten het ziekenhuis aangekondigd.
Bestuursvoorzitter Anneke Westerlaken van ActiZ zegt: 'Dit besluit ondermijnt de toekomst van wijkverpleging. Terwijl de zorgvraag blijft stijgen en personeelstekorten toenemen, is het essentieel om te investeren in preventie en opleidingen binnen de wijkverpleging. Dat het almaar niet lukt om dit geld in te zetten waarvoor het bedoeld is, mag geen reden zijn om het zonder pardon over te hevelen naar een andere zorgsector.'

De uitzending van Meldpunt ging over wijkverpleging
Wijkverpleging verder onder druk?
Tv-programma Meldpunt van Omroep Max ging vrijdag 4 april over wijkverpleging. In de studio reageerden ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken en Femke Merel van Kooten van NU'91 op het besluit van minister Agema van het ministerie van VWS om geld gereserveerd voor wijkverpleging ergens anders voor te gebruiken. Volgens ActiZ een verkeerd besluit.
De uitzending is hier terug te zien: Meldpunt - NPO 2
De toekomst van zorg is thuis
Het feit dat niet al het budget voor de wijkverpleging wordt besteedt, komt niet door te weinig vraag naar wijkverpleging. Integendeel, de personeelstekorten en werkdruk lopen almaar op in deze sector. Er blijft geld over door gebrekkige regelgeving en beleid. Daardoor kan het geld niet ingezet worden waar het hoort: aan de voorkant van de zorg, opleiden in de wijk, zorgtechnologie, hulpmiddelen en in het sociaal domein. Daar is het geld dat nu wordt weggegeven voor bedoeld.
De beoogde en noodzakelijke afspraken in de zorgakkoorden komen hiermee onder druk te staan. Opleiden in de wijk is een heel belangrijk thema wat in de zorgakkoorden verankerd moet worden.