
Het platform digitale dagbesteding bezorgt iedereen een zinvolle dag
Ondersteuning & Zelfredzaamheid
Het platform digitale dagbesteding bezorgt iedereen een zinvolle dag keyvisual

Wat begon als een Facebookgroep met filmpjes tijdens de coronapandemie, groeit bij de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan uit tot een serieus platform voor digitale dagbesteding. Een divers online aanbod zorgt ervoor dat cliënten in de ouderenzorg die niet naar een locatie kunnen komen of liever thuis blijven, toch mee kunnen doen aan dagbestedingsactiviteiten.
Myriam Limper, projectleider digitale dagbesteding bij Cordaan, vertelt dat het van meerwaarde is om ook een digitaal aanbod te hebben. Het online aanbod zorgt ervoor dat ook de mensen bereikt kunnen worden die om verschillende redenen niet naar de fysieke dagbesteding willen of kunnen komen. Daarnaast kan het online aanbod ervoor zorgen dat mensen op dewachtlijst voor dagbesteding eerder geholpen kunnen worden. Cordaan sorteert met deze nieuwe vorm van dagbesteding voor op de toekomst, waarin mensen steeds digitaal vaardiger zijn en zorg zich nog meer naar de thuissituatie zal verplaatsen.
Ambassadeurs
Iets nieuws doen stuit vaak op weerstand, zo ging het in eerste instantie ook bij de digitale dagbesteding. Vooraf waren er vragen en twijfels of het wel paste bij de doelgroep en of het niet veel te onpersoonlijk zou zijn. De afgelopen jaren bleek dit zeker niet het geval is en worden er juist meer mensen met deze manier van dagbesteding bereikt. Om dit goede verhaal ook binnen de eigen organisatie te vertellen, zijn er bij Cordaan ambassadeurs op elke locatie. Zij delen de goede verhalen, zijn een vraagbaak en laten cliënten en collega’s geleidelijk wennen aan de nieuwe manier van dagbesteding. Dit deden ze door te starten met digitale dagbesteding op de al bestaande dagbestedingslocaties van Cordaan. Er werd een groot scherm neergezet en kon online worden meegedaan met de activiteiten. Zo konden zowel cliënten als medewerkers eraan wennen. Maar digitale dagbesteding is in de eerste plaats natuurlijk bedoeld voor cliënten om vanuit huis deel te nemen. In de thuissituatie hebben participatiecoaches de ambassadeursrol en helpen bij de begeleiding.
Vanuit huis
Digitale dagbesteding wordt op dit moment aangeboden aan ouderen en mensen met een psychische kwetsbaarheid. Om thuis te starten met digitale dagbesteding wordt een kennismaking en intake ingepland. Er wordt dan samen met de cliënt gekeken welke activiteiten passend zijn bij de zorgdoelen en waar iemands interesses liggen. Doelen kunnen bijvoorbeeld zijn meer bewegen of het sociale netwerk uitbreiden. Daarnaast wordt er gekeken of er een geschikt apparaat (laptop of tablet met camera en microfoon) in huis is en welke hulp er nodig is om de digitale activiteiten op te starten. De digitale dagbesteding wordt aangeboden via een online platform waarvoor de cliënt een inlogcode ontvangt. De cliënt wordt frequent thuis en telefonisch begeleid door een participatiecoach. Voor de praktische ondersteuning met inloggen worden werkstudenten en vrijwilligers ingezet. De doelen die worden opgesteld bij de kennismaking worden gemonitord en geëvalueerd. De begeleiding bij digitale dagbesteding is een essentieel onderdeel om deze manier van werken te laten slagen.
Activiteiten
Activiteiten waaruit cliënten bijvoorbeeld kunnen kiezen zijn: gezamenlijk de krant bespreken, een virtuele rondleiding in het binnen- of buitenland, een quiz of beweegactiviteiten. Het belangrijkste is dat het interactief is. De cliënten moeten niet het idee hebben dat ze naar de tv kijken, maar moeten mee kunnen doen en betrokken zijn. Het is belangrijk dat deelnemers een zinvolle dag kunnen ervaren en in contact kunnen zijn met anderen. De activiteiten zijn dus geen vooraf opgenomen filmpjes. Om te zorgen voor een gevarieerd en interessant digitaal aanbod, wordt er samengewerkt met externe aanbieders, zoals kunstenaars, de politie, musea en de bibliotheek. Daarnaast bieden medewerkers van Cordaan ook zelf digitale activiteiten aan. Cordaan kijkt ernaar uit om het digitale aanbod verder te ontwikkelen en nog meer cliënten te enthousiasmeren om er gebruik van te maken.