Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Innoveren Nieuws leestijd 1 min

In Warmenhuizen is het hele dorp betrokken bij de toekomst van de zorg

Ondersteuning & Gemeenschapskracht

Link gekopieerd naar klembord

In Warmenhuizen is het hele dorp betrokken bij de toekomst van de zorg keyvisual

preventie gezondheid

Het dorp Warmenhuizen heeft een trefpunt waar inwoners terecht kunnen voor alles rondom een gezond, gelukkig en zelfstandig leven: Trefpunt Gezond&ZO. Het idee voor dit trefpunt ontstond in het Living Lab Warmenhuizen waarin Woonzorggroep Samen met inwoners op zoek ging naar nieuwe manieren om de zorg te organiseren.

Woonzorggroep Samen is aanjager van het Living Lab in Noord-Holland, waar ze samen met de Dorpsraad, andere zorg- en welzijnsorganisaties, de gemeente en de inwoners werken aan oplossingen voor zorgvraagstukken. Deze oplossingen komen niet alleen vanuit de sector, om de zorg toekomstbestendig te maken betrekken zij daar ook andere partijen bij. Ook samen met de inwoners van Warmenhuizen; de zorg betreft immers van iedereen.

Over het Trefpunt

In het Living Lab bleek: de samenwerking tussen de zorg, het sociaal domein en de lokale (sport)verenigingen kan en moet beter. Ook is het belangrijk om te werken aan bewustwording over het belang van het investeren in je gezondheid. Vanuit die gedachte ontstond het idee voor het Trefpunt Gezond&ZO, dat mei 2023 is geopend. Bij het trefpunt komt alles rondom gezondheid, zorg en ondersteuning samen voor iedereen uit Warmenhuizen. Je kunt er bijvoorbeeld ook terecht voor de Gezond&ZO check; een soort fit- en welzijnscheck. En het is een plek waar inwoners elkaar ontmoeten.

De opstartfase

Het trefpunt is laagdrempelig gestart door het bestaande aanbod te bundelen en aan te bieden vanuit één centrale locatie in het dorp. De mensen van het trefpunt zijn medewerkers van aangesloten organisaties en vrijwilligers. Zij kunnen vanuit het trefpunt ook reguliere werkzaamheden oppakken. Zo zijn er twee flexplekken, een spreekkamer en een gezamenlijke personeelsruimte. Dat helpt de samenwerking tussen de organisaties te versterken. Ook wordt nauw samengewerkt met andere organisaties en verenigingen in het dorp.

Blue zones

In het Living Lab heeft men zich laten inspireren door het fenomeen Blue Zones. Dat zijn plekken op de wereld waar mensen in goede gezondheid heel oud worden. Uit onderzoek blijkt dat dit komt door factoren als beweging, gezond eten en verbinding met mensen om je heen. Ook het hebben van een zinvol leven is hierin belangrijk: een doel om elke dag op te staan en het deel uitmaken van de samenleving. De saamhorigheid in Warmenhuizen is groot en mensen zijn bereid iets voor een ander te betekenen. Dat maakt het leuk om dit project samen met de gemeenschap op te pakken. Door met elkaar in gesprek te gaan, wil men meer perspectief bieden als het gaat om de toekomst, met het oog op ouder worden en preventie.

Nog meer plannen?

Juni 2024 kreeg Trefpunt Gezond&ZO een tweede locatie in Tuitjenhorn en met Trefpunt on Tour gaat men regelmatig met de bakfiets de wijken in om inwoners te spreken over de diensten van het trefpunt. In het Living Lab zijn de deelnemers aan de slag met thema’s als het verbinden van jong&oud en levensloopbestendig bouwen. Ook wordt nagedacht over zaken rondom preventie, bewegen, vrijwilligerswerk na pensionering en het matchen van vraag en aanbod via een digitaal platform. De genoemde plannen zijn op zichzelf niet nieuw, maar het verbinden van alle initiatieven maakt de kans op succes wel groter. Het onderwerp vergrijzing leeft inmiddels in Warmenhuizen, dus dit is hét moment om door te pakken en via gesprekken het onderwerp bij alle generaties dichterbij te brengen. Dat vraagt ook lef van zorg- en welzijnsorganisaties, de overheid en financiers. Om over de eigen grenzen heen te stappen en dit op te pakken vanuit een maatschappelijk belang.

Concrete tips van Warmenhuizen

  • Betrek inwoners, cliënten en professionals bij het vraagstuk van de vergrijzing en de toekomst van de zorg.
  • Geef professionals de ruimte om te experimenteren. Het vertrouwen van de directie/bestuur geeft een enorme boost aan creativiteit, ondernemerschap, samenwerking en werkplezier. Maar daar is wel tijd voor nodig.
  • Investeer in communicatie, dat is een van de belangrijkste componenten als het gaat om verandering. Monitor, evalueer, leer, meet impact, leg het proces er naartoe vast om successen te borgen en ook op andere plekken toe te kunnen passen.

De uitdagingen in de zorg thuis worden steeds complexer. Het is al lang duidelijk dat dit vraagt om nieuwe benaderingen van hoe we de zorg organiseren. Daarom is ActiZ in 2020 gestart met de Living Labs: een aanpak van innoveren en experimenteren, op lokaal en regionaal niveau, dicht bij de dagelijkse praktijk. Hoe krijgen we het werk in de zorg thuis beter verricht? Dat is de vraag die in de verschillende Living Labs is onderzocht. Eén van de deelnemende organisaties is Woonzorggroep Samen. In het dorp Warmenhuizen experimenteren zij met concrete oplossingen om de zorg anders te organiseren.

Meer informatie

Preventie & Gezondheid

Preventie is één van de belangrijkste troeven die we hebben in onze vergrijzende samenleving. Preventie helpt namelijk (intensievere) zorg beperken of zelfs voorkomen. Preventie is dus groter dan het zorgdomein en gaat ook over mentale weerbaarheid, sociale netwerken, omgevingsfactoren, leefstijl, economische status en ondersteuningssystemen. ActiZ pleit daarom voor brede, maatschappelijke aandacht voor preventie en gezondheid. Een gezonde samenleving, waarin ouderen zo lang mogelijk zelfredzaam zijn, is niet alleen een opgave voor de zorgsector maar voor de hele samenleving.